Novice - EU (slovenščina)

Macron pripravljen podpreti začetek pogajanj S. Makedonije in Albanije Macron pripravljen podpreti začetek pogajanj S. Makedonije in Albanije
pred 1 dnevom, 8 urami in 1 minuto
Francoski predsednik Emmanuel Macron je pripravljen podpreti začetek pogajanj Severne Makedonije in Albanije za članstvo v EU-ju. Na varnostni konferenci v Münchnu je posvaril pred propadom sodelovanja Francije in Nemčije v EU-ju.  (RTV SLO)
Obvezna registracija psov in mačk na ravni Evropske unije, poziva Evropski parlament Obvezna registracija psov in mačk na ravni Evropske unije, poziva Evropski parlament
pred 1 dnevom, 10 urami in 10 minutami
Evropski parlament je ta teden v Strasbourgu z veliko večino sprejel resolucijo, v kateri poziva k zaustavitvi nezakonite trgovine z mačkami in psi. V ta namen se zavzema za sistem obvezne registracije mačk in psov na ravni Evropske unije.  (RTV SLO)
Nemčija se zavzema za oblikovanje evropske obrambne unije Nemčija se zavzema za oblikovanje evropske obrambne unije
14. februar 2020 (19:53)
Nemški zunanji minister Heiko Maas je na varnostni konferenci v Münchnu pozval k oblikovanju evropske varnostne in obrambne unije v prihodnjih desetih letih, ki bi bila močan steber Nata.  (RTV SLO)
Izredno zasedanje ministrov EU-ja o novem koronavirusu Izredno zasedanje ministrov EU-ja o novem koronavirusu
13. februar 2020 (07:37)
Hrvaško predsedstvo EU-ja je sklicalo izredno zasedanje ministrov za zdravje članic Unije zaradi nevarnosti širjenja smrtonosnega koronavirusa po svetu. Srečanja se bo udeležil tudi minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.  (RTV SLO)
Slovenija pošilja na Kitajsko 1,2 milijona zaščitnih mask Slovenija pošilja na Kitajsko 1,2 milijona zaščitnih mask
13. februar 2020 (07:37)
Slovenska vlada bo Kitajski kot pomoč v boju proti novemu koronavirusu poslala 1,2 milijona zaščitnih mask in prispevala 60. 000 evrov. Medtem zdravstveni ministri EU-ja na izrednem zasedanju razpravljajo o nadaljnjih korakih proti širjenju bolezni.  (RTV SLO)
Cerar podprl članstvo Turčije v Evropski uniji Cerar podprl članstvo Turčije v Evropski uniji
10. februar 2020 (12:49)
Slovenski zunanji minister Miro Cerar je začel dvodnevni obisk v Turčiji. V Ankari se je med drugim zavzel za članstvo Turčije v Evropski uniji ob izpolnjevanju pogojev in pri tem ponudil vso mogočo pomoč Slovenije.  (RTV SLO)
Slovenci pri delu od doma nad evropskim povprečjem Slovenci pri delu od doma nad evropskim povprečjem
08. februar 2020 (10:28)
Delež državljanov EU-ja, ki običajno delajo od doma, se v zadnjih desetih letih ni bistveno spreminjal, se je pa povečal delež tistih, ki od doma delajo občasno. Od doma običajno sicer dela 6,9 odstotka Slovencev, povprečje EU-ja pa je 5,2 odstotka.  (RTV SLO)
Evropska komisija želi uvesti nazadovanje kandidatk v približevanju EU-ju Evropska komisija želi uvesti nazadovanje kandidatk v približevanju EU-ju
05. februar 2020 (12:25)
Evropska komisija je predstavila predloge za spremembe širitvenega procesa. Bistvena novost je poudarek na reverzibilnosti procesa, torej da država kandidatka v primeru neizpolnjevanja meril nazaduje na poti v EU.  (RTV SLO)
Predlog širitvene reforme: Nazadovanje kandidatk v približevanju EU-ju Predlog širitvene reforme: Nazadovanje kandidatk v približevanju EU-ju
05. februar 2020 (12:25)
Evropska komisija je predstavila predloge za spremembe širitvenega procesa. Bistvena novost je poudarek na reverzibilnosti procesa, torej da država kandidatka v primeru neizpolnjevanja meril nazaduje na poti v EU.  (RTV SLO)
Bo Macron umaknil veto na širitev EU-ja na Balkan? Bo Macron umaknil veto na širitev EU-ja na Balkan?
04. februar 2020 (12:22)
Evropska komisija bo v sredo predstavila predlog sprememb za sprejemanje novih članic v Evropsko unijo. Vključitev Srbije, Kosova, Črne gore, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije bo odvisna predvsem od dobre volje Francije.  (RTV SLO)