Novice - Mladina (slovenščina)

Državni vrh pri maši 
pred 18 urami in 12 minutami
Takoj po prodaji celotne Abanke in še desetine NLB je državni vrh odromal k maši, da bi se spokoril za svoje grehe. Koliko jih bodo stali odpustki, bomo zvedeli po Šarčevem obisku papeža prihodnji teden. Stoodstotno financiranje verskih šol bi bila pravšnja pokora.preberite več »  (Mladina)
Evropska mesta so platformi Airbnb napovedala vojno
pred 18 urami in 12 minutami
Deset evropskih mest je zaprosilo EU za pomoč v boju proti ameriški platformi za oddajanje nepremičnin Airbnb, ker odganja domačine in spreminja soseske. Oblasti v mestih Amsterdam, Barcelona, ​​Berlin, Bordeaux, Bruselj, Krakow, München, Pariz, Valencija in Dunaj je po poročanju Guardiana zaskrbelo mnenje pravobranilca na sodišču EU. Ta je aprila v nezavezujočem mnenju  navedel, da bi bilo treba podjetje...preberite več »  (Mladina)
Podnebni cilj včasih ni vreden niti toliko kot papir, na katerem je napisan
pred 1 dnevom, 18 urami in 12 minutami
Koliko je vreden podnebni cilj? Včasih niti toliko kot papir, na katerem je napisan, v die Zeit potem, ko voditeljem članic EU na tokratnem vrhu EU ni uspelo doseči dogovora o cilju neto ogljične nevtralnosti do leta 2050, ugotavlja Alexandra Endres. S tem bi voditelji članic EU dali pomemben signal. Proti potrditvi tega cilja so bili po poročanju STA voditelji Poljske, Madž...preberite več »  (Mladina)
Samostojna Slovenija v številkah
pred 1 dnevom, 18 urami in 12 minutami
Jutri, 25. junija, obeležujemo 28. obletnico osamosvojitve Slovenije. Pol leta po plebiscitu, s katerim so slovenski državljani izrazili podporo k neodvisnosti, je slovenska skupščina 25. junija leta 1991 sprejela Deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter pričela zgodbo samostojne Slovenije.preberite več »  (Mladina)
Ko je Nemčija razpadla na dve državi
pred 1 dnevom, 18 urami in 12 minutami
Od 26. junija dalje bo v Kinodvoru na ogled epska drama Delo brez avtorja v režiji Floriana Henckla von Donnersmarcka, ki skozi delno biografsko pripoved predstavi tri desetletja nemške zgodovine, ki zajemajo nacizem, vojno, sovjetsko nadvlado, vzpostavitev berlinskega zidu in protagonistov pobeg na Zahod. Skozi napeto, vznemirljivo družinsko sago izriše posvetilo osvobajajoči ...preberite več »  (Mladina)
Sledi neke nevednosti
20. junij 2019 (22:00)
»Glede na včeraj videno v oddaji o sanaciji bank bi moral SDH krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke. Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne.« —Premier Marjan Šarec 7. junija še ne ve, da bo 19. junija prodal Abankopreberite več »  (Mladina)
Radio Mladina: Kako si je tobačni kapital podredil 38 slovenskih poslancev
20. junij 2019 (22:00)
Novinar Mladine Borut Mekina razkriva, kako so si tobačne multinacionalke podredile 38 poslancev. Več pa v novi Mladini oziroma v naslovnem članku >> #Mladina25 preberite več »  (Mladina)
Diareja
20. junij 2019 (22:00)
preberite več »  (Mladina)
V službi tobačnega kapitala
20. junij 2019 (22:00)
Bil je 10. junij, ko je 38 poslancev s prvopodpisanim Jernejem Vrtovcem (NSi) v parlamentarni postopek vložilo predlog zakona o spremembah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Na videz še en popravek zakonodaje, vložen po skrajšanem postopku. A ta predlog zakonskih sprememb je napisan izjemno pedantno, z mnogimi statističnimi vložki, mednarodnimi primerjavami, argumentativnimi bravurami.preberite več »  (Mladina)
Sobota je dan za parado ponosa
20. junij 2019 (22:00)
Parade ponosa po svetu postajajo dobro obiskani mainstream dogodki ( prejšnji teden je dunajska podrla rekord s pol milijona udeleženci ), ki presegajo mejo aktivističnih shodov ter se spreminjajo v pisana množična rajanja, mestoma tudi sponzorirana s strani velikih multinacionalk, še posebej v zahodnih metropolah. Ljubljanska parada, ki se bo odvila v soboto, 22, junija, ostaja politična, torej družbeno-kritičen...preberite več »  (Mladina)