Novice (slovenščina) - 24ur.com

Poglejte v nebo: osvetlila ga bo rožnata luna
pred 21 urami in 38 minutami
Aprilsko polno luno imenujemo tudi rožnata. A če bi morda pričakovali, da bo (sodeč po imenu) obarvana rožnato, se motite. Tako se namreč imenuje po barvi cvetov rožnate plamenke (divjega floksa), ki zacveti pomladi. Ponekod jo imenujejo tudi potonikina luna. (24ur.com)
Posedi: Mi redko uspemo stvari preprečiti
pred 22 urami in 15 minutami
Po objavi posnetkov zanemarjenih bikov in konja na kmetiji v Krtini pri Trebnjem, policija preiskuje sum kaznivega dejanja mučenja živali. Te so bile vkopane v lastnih iztrebkih, ki so segali več kot meter visoko, brez sveže vode in hrane. Ob odvzemu živali so inšpektorji v najhujšem stanju našli konja, ki so ga morali uspavati. (24ur.com)
Tovornjaku počila pnevmatika, prebil varnostno ograjo in se prevrnil
pred 23 urami in 5 minutami
V prometni nesreči na dolenjski avtocesti v bližini Grosuplja, zaradi katere je bil več ur zaprt prehitevalni pas, je bilo udeleženo tovorno vozilo, ki se je prevrnilo. Nesreča se je zgodila, ko je vozilu počila pnevmatika, nakar ga je zaneslo, tovornjak pa je nato prebil varnostno odbojno ograjo med obema pasovoma in se prevrnil. (24ur.com)
Požar v sortirnici odpadkov omejili, poškodovana dva gasilca
pred 23 urami in 20 minutami
Podjetje, v katerem so minulo nedeljo zagoreli odpadki, je obiskal okoljski minister Simon Zajc. Nedolgo po njegovem obisku je v sortirnici zopet zagorelo. Na kraj dogodka je prišlo vseh deset okoliških gasilskih društev, pa tudi ptujski gasilci. Policisti so območje zavarovali. Zaenkrat ni znano, kakšen je bil obseg požara in zakaj je zagorelo. (24ur.com)
Lahko tudi sodniki napredujejo hitreje, če imajo zveze in poznanstva?
pred 23 urami in 32 minutami
Ali tudi sodniki lahko hitreje napredujejo, če imajo zveze in poznanstva? Imenovanje višje sodnice v Mariboru bi lahko bil eden prvih razkritih primerov takšnega pristranskega imenovanja. Ustavno sodišče je namreč okrcalo upravno sodišče, ker ni želelo presojati, ali sta članica in predsednica Sodnega sveta pri imenovanju delovali pristransko. Predsednica je sicer pred dvema dnevoma odstopila. (24ur.com)
Policija o podrobnostih policijske akcije pred ljubljanskim nakupovalnim središčem
pred 1 dnevom in 2 minutama
Policija bo predvidoma ob 13.30 pojasnila podrobnosti sredine policijske in kriminalistične akcije pred ljubljanskim nakupovalnim središčem. (24ur.com)
16 Podbreških potic, zmagovalk, na poti k papežu
pred 1 dnevom in 9 minutami
Papež Frančišek bo za veliko noč jedel slovensko potico. In sicer iz Podbrezij na Gorenjskem, kjer so za Vatikan pripravili 16 potic, ki so jih vse dopoldne pekle tamkajšnje gospodinje. Poleg papeža se bodo z njimi sladkali tudi drugi najvišji cerkveni dostojanstveniki. (24ur.com)
Promet ohromljen na štajerski, primorski in dolenjski avtocesti
pred 1 dnevom in 24 minutami
Zaradi prometnih nesreč, jutranje prometne konice in prihajajočih velikonočnih praznikov so zastoji na primorski, štajerski in dolenjski avtocesti. Najdaljši zastoj je med priključkoma Logatec in Vrhnika, potovalni čas se tam podaljša za dobro uro. (24ur.com)
Trboveljska županja bi reorganizirala poklicno enoto, a gasilci protestirajo
pred 1 dnevom in 46 minutami
Vojna med poklicnimi gasilci in trboveljsko županjo se zaostruje. Gasilci opozarjajo, da bodo Trboveljčani in mesto v večji nevarnosti ob morebitnem izbruhu požara, kot so zdaj, če bo županja izvedla predvideno reorganizacijo poklicne enote. (24ur.com)
Zaradi genetske mutacije potrebuje pomoč
pred 1 dnevom in 46 minutami
Čeprav je na prvi pogled videti čisto normalen malček, je Tian fantek, ki se je rodil z redko mutacijo gena, za katero ni zdravila. Ta mu povzroča epileptične napade, vpliva na govor, hojo in celostni razvoj. Za izboljšanje stanja mu pomagajo delovne terapije, zdravstvo pa krije le eno na nekaj mesecev, kar je občutno premalo, zato sta se starša odločila za zbiranje zamaškov. (24ur.com)