Novice (slovenščina)

Z novo opremo čim prej v vesolje
pred 4 urami in 38 minutami
Kategorija: Znanost Wed, 21 Mar 2018 15:00:00 +0100 Spacelinkovi prostori v trboveljskem Katapultu so pred kratkim dobili novo notranjo opremo, ki nam bo omogočala delo na raketi Stella 1. Med njo spada čista soba za sestavljanje in čiščenje sistema za tekoči kisik ter različno ročno in električno orodje. V januarju je Spacelink dobil tudi novo spletno stran, za profesionalno izdelavo je poskrbelo podjetje Belak. Kmalu načrtujemo nadgradnjo z angleškim prevodom in interaktivno vsebino s področja raketne tehnologije. Panoramska fotografija laboratorija. Foto: osebni arhiv 10. marca smo se predstavniki Spacelinka udeležili pogovora z ameriškim astronavtom slovenskega rodu Randyjem Bresnikom v Ksevtu v Vitanju. Zares neverjetno se je pogovarjati s človekom, ki je preživel pol leta na Mednarodni vesoljski postaji in je eden izmed peščice ljudi, ki so Zemljo videli s te perspektive. Spodaj si lahko ogledate enega izmed posnetkov, ki jih je Randy ... (Delo)
Vlada ima Vlada ima "dvome in vprašanja" glede zakona, ki bi zaščitil NLB pred "hrvaškim plenjenjem"
pred 4 urami in 43 minutami
Vlada je kot skupščina SDH-ju naložila, da mora v NLB-ju zagotoviti spoštovanje sklepa vlade, da izpolnjevanje sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog ni zakonito.  (RTV SLO)
Profesor, ki je pridobil podatke o uporabnikih Facebooka, meni, da je Profesor, ki je pridobil podatke o uporabnikih Facebooka, meni, da je "grešni kozel"
pred 4 urami in 56 minutami
Aleksandr Kogan z britanske Univerze v Cambridgeu, ki je od 270. 000 uporabnikov Facebooka dobil njihove osebne podatke in podatke njihovih prijateljev, te pa nato posredoval podjetju Cambridge . . .  (RTV SLO)
Jeseničani kujejo načrt za presenečenje Jeseničani kujejo načrt za presenečenje
pred 5 urami in 7 minutami
Hokejisti Sija Acronija Jesenic v četrtek ob 20. uri v Italiji proti Rittnu začenjajo polfinalno serijo alpske lige. V vlogo favoritov železarji postavljajo Ritten, a verjamejo v presenečenje.  (RTV SLO)
Bruselj predlaga 3-odstotni davek za digitalne velikane Bruselj predlaga 3-odstotni davek za digitalne velikane
pred 5 urami in 38 minutami
S tem želi preseči neskladje v davčni obremenitvi tradicionalnih, "fizičnih" podjetij na eni ter digitalnih podjetij na drugi strani, da bi bila obdavčitev za vsa podjetja pravičnejša (Finance)
Policisti prijeli 27-letnega ponarejevalca potrdil o šolanju Policisti prijeli 27-letnega ponarejevalca potrdil o šolanju
pred 5 urami in 47 minutami
Kriminalisti so razkrili 27-letnega državljana BiH, ki je med letoma 2016 in 2017 prodajal ponarejena potrdila o vpisu na izobraževalne ustanove, s katerimi so potem kupci dokazovali status dijaka . . .  (RTV SLO)
Zaradi močne burje priprto koprsko pristanišče
pred 5 urami in 52 minutami
Kategorija: Slovenija Wed, 21 Mar 2018 13:46:00 +0100 Ljubljana – Zaradi močne burje, kot je včeraj opozarjala Agencija RS za okolje, je ponekod na Primorskem oviran promet, močan veter je poškodoval ostrešje stanovanjske hiše, v jutranjih urah pa je na ograjo in streho vrtca v Pobegih padlo drevo. Med drugim so zaradi burje do nadaljnjega priprli koprsko pristanišče.Najmočnejši sunki burje bodo danes in jutri na izpostavljenih mestih presegali hitrost sto kilometrov na uro, so opozorili na Agenciji RS za okolje. V zadnji uri je bila najvišja izmerjena hitrost vetra 102 kilometra na uro, in sicer na merilnem mestu Žapuže. Na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava je zaradi burje prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do teže osem ton. Na hitri cesti Razdrto–Nova Gorica med Selom in cestninsko postajo Nanos ter na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina zaradi burje prepovedan ... (Delo)
Pravilnik, ki omejuje transmaščobe v živilih
pred 5 urami in 53 minutami
Kategorija: Slovenija Wed, 21 Mar 2018 13:45:00 +0100 V uradnem listu z dne 20. marca je bil objavljen pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih, ki omejuje vsebnost teh škodljivih maščob v živilih na slovenskem trgu na največ dva grama na sto gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. Določbe pravilnika veljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije. Ne veljajo pa za živalska olja in maščobe ter za živila, pri katerih so transmaščobe naravno prisotne v živalskih oljih in maščobah, ki so sestavni del teh živil. Zakonska omejitev se nanaša na vsa živila, tudi uvožena, ter za obroke v gostilnah in obratih javne prehrane. Pravilnik bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu, nosilci živilske dejavnosti pa bodo imeli eno leto časa za prilagoditev surovin in ... (Delo)
Ed Sheeran proti pupkom - kdo bo potegnil krajšo? Ed Sheeran proti pupkom - kdo bo potegnil krajšo?
pred 6 urami in 12 minutami
Britanskemu glasbeniku Edu Sheeranu bi lahko načrte, da za poroko s Cherry Seaborn na svojem posestvu v Suffolku zgradi kapelico, prekrižali . . . pupki.  (RTV SLO)
Evropski denar za drugi tir do referenduma deloma zamrznjen Evropski denar za drugi tir do referenduma deloma zamrznjen
pred 6 urami in 15 minutami
Evropska komisija je dokončno potrdila vse potrebno v povezavi s 44 milijoni evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir.  (RTV SLO)