Novice (slovenščina)

Teorije zarote se širijo predvsem v času družbenih kriz
pred 4 urami in 21 minutami
Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dejal, da se teorije zarote vedno pojavijo, kadar so ljudje v stiski in ne razumejo dogajanja. Javnost je pozval, naj zaupa znanosti in upošteva ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19. preberite več »  (Mladina)
»Kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'?«
pred 4 urami in 21 minutami
"Veliko resnih vprašanj se vsiljuje zaradi te odločitve slovenske vlade in obrazložitve ministra Hojsa. Prvo, kar mi pride na misel, je: kdo točno so te 'konservativne slovenske babice'? Kaj se je namreč – to sem pravzaprav hotel vprašati – zgodilo s Slovenkami? Slovenske babice so nekako mojih let, moja generacija, in danes imajo od petdeset do šestdeset let.preberite več »  (Mladina)
»Učna uspešnost bo padla in otroci bodo manj produktivni«
pred 4 urami in 21 minutami
"Mladostniki so življenjski slog spremenili ne da bi se tega zavedali; ko se konča pouk preko spleta, ne vstanejo in gredo na zrak - še kar sedijo pred zasloni in se 'zasedijo'. To je največja kriza, ki jo bomo izkusili v naslednjih letih, šolajoče generacije bodo namreč na subtilni način spremenile način preživljanja prostega časa, za povrh pa se tega ne bodo zavedale.preberite več »  (Mladina)
Dokumentarni film o škandalih zagrebškega župana
pred 4 urami in 21 minutami
V zagrebškem kinu Študentskega centra je bila v nedeljo premiera dokumentarnega filma Kumek v režiji Daria Juričana, ki je kritičen do zagrebškega župana Milana Bandića in njegovega vodenja hrvaške prestolnice. Na premieri se je za kratek čas pojavil tudi Bandić, ki je nagovoril novinarje, na projekciji filma pa ni ostal. preberite več »  (Mladina)
Ogroženih 12 milijonov otrok v Jemnu
pred 4 urami in 21 minutami
Medtem ko Jemnu grozi najhujša lakota v zadnjih desetletjih, so življenja otrok ogrožena bolj kot kdaj koli prej, je včeraj opozorila izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Henrietta Fore in izpostavila, da več kot 12 milijonov otrok v Jemnu potrebuje nujno humanitarno pomoč.preberite več »  (Mladina)
LGBTIQ+ skupnost v času odmika od temeljnih evropskih vrednot
pred 4 urami in 21 minutami
V četrtek, 26. novembra ob 20.00 bo na Facebooku potekal prvi pogovor iz cikla STREaMENJA. Prvič v zgodovini je EU pripravila Strategijo za enakost skupnosti LGBTIQ+, kar je nedvomno pomenljivo, saj se del Evrope odmika od temeljnih evropskih vrednot. Je strategija glede na okoliščine dovolj ambiciozna, kaj prinaša skupnosti v posameznih državah in kaj zahteva od nacionalnih ...preberite več »  (Mladina)
Zakaj so zgodovinarji zamolčali istospolno usmerjenost generala Borojevića?
pred 4 urami in 21 minutami
Vojnozgodovinski zbornik je bil prvi, ki je Slovencem obširno opisal življenje generala Svetozarja Borojevića. Potem je v okviru spominjanja na 1. svetovno vojno prišlo do vedno novih obujanj na tega znamenitega avstro-ogrskega vojskovodjo. Dobil je svojo knjigo, o njem je bil posnet celo zelo dober televizijski dokumentarni film. Ob tem pa je nenavadno, da je bilo zamolčano nekaj, kar je bilo v življenjepisu v...preberite več »  (Mladina)
Odkrili ostanke gospodarja in sužnja
pred 4 urami in 21 minutami
Arheologi so našli ostanke dveh moških, ki sta pred skoraj 2000 leti umrla zaradi izbruha vulkana Vezuv, ki je pod seboj pokopal Pompeje. Eden od njiju naj bi bil moški na visokem položaju in po predvidevanjih raziskovalcev lastnik drugega - sužnja. Za njuno smrt naj bi bil kriv termalni šok ob izbruhu, navaja britanski BBC.preberite več »  (Mladina)
Šarić podaljšal s Phoenixom še za tri leta, Morris ostaja pri prvakih Šarić podaljšal s Phoenixom še za tri leta, Morris ostaja pri prvakih
pred 5 urami in 48 minutami
Hrvaški reprezentant Dario Šarić je podaljšal pogodbo s Phoenixom. 26-letni košarkar iz Šibenika bo v naslednjih treh letih zaslužil 27 milijonov ameriških dolarjev.  (RTV SLO)
Šarić podaljšal s Phoenixom še za tri leta, Cousins okrepil Houston Šarić podaljšal s Phoenixom še za tri leta, Cousins okrepil Houston
pred 5 urami in 48 minutami
Hrvaški reprezentant Dario Šarić je podaljšal pogodbo s Phoenixom. 26-letni košarkar iz Šibenika bo v prihodnjih treh letih zaslužil 27 milijonov ameriških dolarjev.  (RTV SLO)