Novice (slovenščina)

Na teh dveh izpitih Slovenija danes pade
pred 16 urami in 49 minutami
"V kriznem času, naj gre za krizo, ki jo povzroča epidemija covida-19, begunsko ali ekonomsko-finančno krizo, stopata pri izbiri volilnih sistemov v ospredje zlasti dva preizkusa: ali volilni sistem prispeva k legitimnosti in ali prispeva k učinkovitosti upravljanja države. Učinkovitost je pomembna, da bi bila oblast operativno sposobna obvladovati krizne razmere.preberite več »  (Mladina)
»Če si moški, je vse to samoumevno«
pred 16 urami in 49 minutami
"Odkar sta Magnifico in Goran Vojnović vsak na svoj način izpostavila in zase uporabila besedo čefur, je nehala biti žaljivka, se mi zdi, pa je bila to včasih zelo težka beseda. Nekaj podobnega sem hotela doseči s prasico."preberite več »  (Mladina)
»Glupo« plačevanje davkov
pred 16 urami in 49 minutami
»To ni način, na katerega bi javni funkcionar opravljal svoje naloge, sploh pa ne na gostilniški način. Če so vpleteni osebni interesi, je treba obvestiti tudi proti-korupcijsko komisijo (KPK). Tukaj je res vse narobe in jaz sem precej zgrožen. Nikakor pa ne more minister nagovarjati k izogibanju plačila davkov,« je pravnik Rajko Pirnat včeraj na POP TV komentiral razkritje v povezavi z ministrom Andrejem...preberite več »  (Mladina)
Janša kot žrtev mehanizmov družbenih omrežij
pred 16 urami in 49 minutami
Več kot 2000 všečkov je prejel Janšev tvit, v katerem je cinično napadel nizozemskega predsednika vlade Rutteja in ga obtožil odgovornosti za letošnji umor novinarja Petra R. de Vriesa. 2000 všečkov je za Twitter precej. Janša jih v povprečju za vsak svoj tvit prejme okoli 300.preberite več »  (Mladina)
Minister ne namerava odstopiti zaradi ukrepa, ki je posredno pripeljal do smrti mladega dekleta
pred 16 urami in 49 minutami
Časopis Dnevnik je razkril podatek, da je vladni ukrep, ki je preusmeril odločanje državljanov in državljank na najmanj zanesljivo in za mlade najbolj nevarno cepivo COVID-19 Vaccine Janssen z določilom, da se dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT pridobi kar na dan cepljenja, pripravil minister za zdravje Janez Poklukar s svojo ekipo, pri čemer je zavrgel odklonilno mnenje lastn...preberite več »  (Mladina)
Za slovensko policijo Jugoslavija še vedno obstaja
pred 16 urami in 49 minutami
Kdor želi legalno vstopiti v Slovenijo, mora v teh časih predložiti negativen rezultat testa na koronavirus, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelosti. Poleg tega mora izpolniti obrazec, ki ga najdemo na spletnih straneh policije. Obstaja v slovenski in angleški različici, pri čemer je slednja očitno iz nekega drugega časa. Na seznamu držav, od koder potnik prihaja, najdemo tudi Sovjetsko zvezo in...preberite več »  (Mladina)
Napadi na svobodo izražanja
pred 16 urami in 49 minutami
Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International v novem poročilu opozarja, da so nekatere vlade po svetu izkoristile pandemijo covida-19 za zatiranje svobode izražanja in kritikov. Od lanskega leta na tem področju AI opaža omejitve brez primere in izpostavlja, da je pomanjkanje ustreznih informacij lahko vodilo tudi v izgube življenj.preberite več »  (Mladina)
Blokada zakona proti pravici do splava
pred 16 urami in 49 minutami
Pravosodno ministrstvo ZDA je na zveznem vrhovnem sodišču zahtevalo blokado teksaškega zakona proti umetni prekinitvi nosečnosti z utemeljitvijo, da je zakon neustaven, ker krši odločitev vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, s katero so ženske na celotnem ozemlju ZDA dobile pravico do umetne prekinitve nosečnosti.preberite več »  (Mladina)
Trump želi preprečiti objavo dokumentov
pred 16 urami in 49 minutami
Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek vložil tožbo, s katero želi kongresnemu preiskovalnemu odboru preprečiti dostop do dokumentov povezanih z napadom njegovih privržencev na ameriški kongres 6. januarja letos. Tožbo je vložil proti sedanji vladi ZDA Joeja Bidna in nacionalnim arhivom ZDA.preberite več »  (Mladina)
Zaradi poziva k izpustitvi aktivista na pogovor 10 veleposlanikov
pred 16 urami in 49 minutami
Turško zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo veleposlanike desetih držav, vključno z ZDA in Nemčijo, ki so v ponedeljek objavile skupen poziv k izpustitvi filantropa in aktivista Osmana Kavale, ob sklicevanju na diplomatske vire danes poročajo tuje tiskovne agencije.preberite več »  (Mladina)